Motivacija

3 nivoa samopouzdanja

July 20, 2017

Ovo je samo nadogradnja prethodnog teksta( pogl. Ako misliš da nemaš dovoljno samopouzdanja). Otkako sam ga napisala samo mi te teme dolaze. Šta god upalim da gledam ili slušam radi se o samopouzdanju, pa sam očigledno morala da dovršim već započeto.

 

Danas sam baš o tome slušala na mom omiljenom podcastu( snimljene audio emisije-stavljam dole link za sve zainteresovane) pa mi se učinilo zanimljivim da podelim. Možda nekom bude korisno da se malo razjasni.

Mi nismo svesni koliko je to samopuzdanje bitno za sve sfere našeg života. Barem ja nisam bila. Od romatičnih, ljubavnih, poslovnih, društvenih odnosa, sve nam zavisi od toga koliko vrednujemo sebe. Rad na svom samopuzdanju treba da vam bude zadatak za svaki dan.

Pa da počnemo, koja su to tri nivoa samopuzdanja:

Prvi nivo, je onaj površinski nivo, koji se spolja vidi.

To vam je kao šminka.

Znate ono kad je neko nalickan, sredjen tip top, a iznutra prazno. E to je to površinsko samopuzdanje. Ono može da se poboljša vremenom kroz razne trikove „stručnjaka“ tipa: „Kako da izgledate zavodljivo, kako da vas primete, kako da oborite sa nogu praveći se hladni, i sl..

Šalu na stranu, to može i uz pomoć govora tela sve značajno da se usavrši, i da usput izgleda uverljivo. Svi marketing stručnjaci koji savetuju ove poznate ličnosti, političare i slične “zvezde”, promovišu taj način prezentacije, koji kod mase pali.

Ali ako je bez da tako kažem „podloge“ to naduvano samopuzdanje, jako lako može da se prokuži, i ne valja ostajati samo na njemu.

Tačnije ja ne bih ni kretala od njega ali možete da probate. Ono „fake it till you make it“..Pa ako vam uspe negde svaka čast.

Drugi nivo je samopuzdanje koje vam pruža život koji živite i stvari koje imate. Tu pre svega mislim na sve ono što posedujete oko sebe. Tu spadaju kuće, kola, kućni ljubimci, porodica, deca, prijatelji, novac koji imate, i sl.. Dakle i te stvari vam svakako doprinose opštem osećaju da vredite. Ako nemate vremena za šminku imate sve ovo ostalo.

Medjutim ovo su sve stvari koje možete da izgubite. Ali ljudi vrlo lako vežu svoj identitet za stvari koje poseduju, ili još češće za partnere ili decu. Što je loše.

Zato se neki i ubijaju kada izgube sav svoj novac, jer nisu oni izgubili samo novac, već čitav identitet. Ili majke koje kada deca odrastu ne puštaju ih od sebe, jer gube tada svoju ulogu koju su igrali ceo život.

Mi nismo samo majke, žene, partneri, šefovi. Ne možemo igrati samo na jednu kartu u životu. Možemo ali po mom mišljenju nije prirodno i normalno.

I na kraju dolazimo do onoga što je jezgro samopouzdanja i treći najvažniji nivo. To je onaj deo nas koji ostaje i kada spadne sva šminka i kada nemamo ništa oko nas kao potvrdu da vredimo. To je onaj unutrašnji osećaj da bez obzira na spoljašnje okolnosti mi ćemo i dalje biti u redu. To je ona vrednost koju zapravo nosimo u sebi. To je ono sve što znamo, što smo naučili, što smo iskusili.

To bazno samopuzdanje je ono na čemu radimo, i od čega bismo i trebali zapravo krenuti. To su sve one veštine koje ste naučili, sva ona znanja koja imate, jezike koje govorite, knjige koje ste pročitali, instrumenti koje svirate. Svi ti alati i osobine koji su u vama i koji vam ne mogu biti oduzeti. Sve to čini od tebe osobu koja ima samopouzdanja, ali sa dobrim razlogom.

To je lako prepoznati i osetiti kod nekog, bar meni. Tačno posle par rečenica koje progovorim sa nekim mi je dovoljno da vidim jel ta osoba folira nešto ili stvarno vredi svega onoga što smatra o sebi.

Koliko god se ja nešto često pitam Zašto sam ja studirala onolike godine? Kad neki idu i slikaju se, reklamiraju kozmetiku i zaradjuju milione, kaže mi se samo posle nekog vremena.

Ne žalite nikad vreme koje ste proveli učeći nešto. Iako su plate ovakve ili onakve, ima posla pa nema posla, ipak taj osećaj da ste nešto završili u svom životu što vam niko ne može oduzeti vas je podigao na viši nivo. Zbog toga što ste jednom nešto naučili, završili, uspeli, sada cenite sebe više, i drugi vas gledaju na drugačiji način.

Zato ako ste osvestili da nemate dovoljno samopouzdanja, radite na njemu ali krenite od unutra ka spolja. Bićete zahvalni sebi u budućnosti.

Jer ti kursevi koje sada upišete, taj ples ili program koji sada naučite, taj jezik koji sada usavršiš ostaje sa tobom.

Te veštine i iskustva koja sada doživiš i naučiš napraviće od tebe osobu koja zrači samopouzdanjem, koja ima šta da kaže, koja ima šta da podeli sa drugima, osoba koja je zanimljiva prvo sebi pa onda i svima drugima. Jer to je nešto što ti nikad ne može biti oduzeto.

Ostavljam vam link ovog svetskog love-guru-a da poslušate koji me je od srca nasmejao.

Služiće vam da naučite još svašta nešto korisno i kada je ljubav u pitanju. Uživajte..

 

Link: Matthew Hussey @levishowes

 

 

Love to all!

Ostavi svoj komentar