Motivacija

8 pitanja koja možeš sebi da postaviš kada ti se nešto „loše“ dogadja

August 30, 2017

Svi smo bili tamo. Ili još jesmo. Za neke dogadjaje u životu jednostavno nemam objašnjenja. Misterija jedna kada se dogode.

 

A sve sam radila po propisima: Meditirala, vizuelizirala, bila pozitivna, izražavala zahvalnost, učinila šta je do mene, fokusirala se na dobre strane.

I opet desi se..

Ali ono što je zanimljivo koliko je nama ljudima lako da upadnemo u pitanja i dileme kao što su:

Zašto se baš meni ovo dešava?

 

Razumem mnoge ljude oko sebe koji prolaze kroz neki gubitak ili nesreću, bolest ili jednostavno lošu sreću u ljubavi.

Medjutim ima rešenja i kada se nalazite baš tu gde se nalazite. Evo mojih osam omiljenih pitanja koja postavljam sebi. Definitvno mi pomažu. I sada sam već nekako programirana da ih postavljam. Trebaju i meni. That’s the life.

Postavljanje “lošeg” pitanja

 

Nekada jednostavno moramo i da postavimo to pitanje.

Zašto baš meni?

Naročito u slučajevima gubitaka bliskih osoba. Ljudski je da to nije lako preboleti. Ukoliko nemate nekog bliskog da podelite tugu, brata ili sestru, uvek bih savetovala da se konsultujete sa stručnim licem dok prolazite kroz tu vrstu gubitka. Nije lako sam prolaziti kroz sve to.

Ali za sve ostale „izazove“ najbolje je postavljati samo neka druga pitanja sebi. Odgovori će vas već naći.

Prošle godine sam radila posao koji me nije zadovoljavao ni na jednom polju. Sat vremena mi je trebalo da stignem do firme, posao monoton, ljudi oko mene depresivni. Znala sam da mi nije mesto tu. I pitala sam se kako sam se našla uopšte na tom mestu? Zašto baš ja? Bila sam prvo ljuta na sebe, jer sam znala da mogu bolje, a potom sam bivala i obeshrabrena u nekim trenucima.

Konačno sam shvatila da ne postavljam pravo pitanje sebi. Tako da sam umesto toga počela da se pitam Kako me ovaj posao vodi ka nečemu što stvarno želim da radim?

Gotovo odmah se moj entuzijazam probudio. Potencijalne mogućnosti su počele da „napadaju moj um“.

Različite scenarije sam počela da stvaram u glavi i nedugo zatim nova ponuda za posao se pojavila sama od sebe.

Postavljaj bolja pitanja

 

Ono što sam do sad naučila jeste da odgovori koje dobijamo su odredjeni uglavnom pitanjima koje postavljamo u životu.

Ako postavljamo loša pitanja, uglavnom dobijamo i loše odgovore. Ali ako postavljamo bolja pitanja-ohrabrujuća pitanja-možda dobijemo i bolje odgovore.

Govorim o odgovorima koji ne jačaju ideju da smo negde „zapeli“.

Evo mojih osam pitanja kada vetar duva na čini se „pogrešnu“ stranu.

 • Šta mi ovo omogućava?

Ovo je prvo pitanje koje pomaže da se pogledaju potencijalne mogućnosti u sred nekog problema u kojem ste se našli.

 • Šta ako nije kraj već novi početak?

Ako pogledaš sa stanovišta „novog početka“ možda uspeš da sagledaš neke stvari koje ranije nisi video/la. Nijedan početak nije lak, zar ne?

 • Šta ako je rešenje baš tu, na tom mestu?

Nekad nas pogrešne destinacije vode na prava mesta, do pravih ljudi, poslova. Osvrnite se oko sebe, pogledajte dobro, imate li još nešto da naučite i izvučete iz te situacije što će vam služiti u budućnosti. Nekada nam i “pogrešne” veze i partneri samo služe da se odbijemo od njih i sudarimo sa onim pravim.

 • Šta ako me ovo priprema za sledeće poglavlje u mom životu?

Problemi obično prethode promenama u našim životima. Mi stalno težimo boljim stvarima. Menjamo karijere, ponovo procenjujemo veze. Možda umesto „Zašto?“ trebali bismo da pitamo „Šta nam dolazi sledeće?“.

 • Šta ću svojim unučićima reći o ovoj situaciji?

Ovo dodaje dodatni sloj, i pomaže da se izvučemo iz depresivnog mentalnog stanja. Naime sa ovim pitanjem mi se izdižemo iznad problema i izvlačimo lekciju za buduće generacije. Nešto što ćete moći da kažete da ste preživeli i da objasnite na koji način. Bićete mudriji za to iskustvo to je sigurno.

 • Šta ako su ovi problemi samo prekriveni blagoslovi?

Sa ovim pitanjem menjamo percepciju potpuno. Otvaramo se za neslućene mogućnosti u našem životu. Sa ovim pitanjem mi se prepuštamo nečemu većem od nas i dozvoljavamo Bogu ili kome god verujete, da reši sve u najboljoj mogućoj verziji. I zaista uvek biva tako.

 • Šta ako je ovo upravo ono što mi treba u ovoj fazi razvoja kao bića?

Svi smo mi negde na različitim stupnjevima razvoja kao individue. Da ne ulazim u spiritualnost. Ali jednostavno šta ako ovo moraš da preživiš da bi napredovao?

Čini mi se da kao da kamen sa srca pada kada postavim sebi ovo pitanje.

Evo čak i sada dok ovo pišem tako se osećam.

 • Ko zna zašto je to dobro?

I moje omiljeno za kraj. Ne znam zašto ali mi je Scarlet O’Hara u glavi upravo i ono njeno Misliću o tome sutra. A kad dodje sutra svi “problemi” od juče imaju manju težinu.

Postavljajte sebi pametna pitanja. I očekujte onda pametne odgovore. Sigurna sam da vam stižu već nakon ovog teksta.

 

Pišite mi u komentarima koja pitanja postavljate sebi, i da li imate još neke predloge za pametnija pitanja? Jedva čekam da čujem vaše mišljenje.

 

Love to all!

 

 

Photo by Maja Golubović

 

Only registered users can comment.

 1. Ćao Kaća,
  Zista inspirativan i koristan tekst.
  Mislim da sve što nam se dešava u životu, dešava se sa nekim razlogom, tačnije svaka okolnost i životna situacija bila ona srećna ili ne (mada je i to relativno jer niko nezna šta je sreća) data nam je da iz nje izadjemo kao bolji ljudi. Na kraju od svega na svetu najveće je blago za čoveka da sačuva mir u duši i radost u srcu. Sve u životu dodje i prodje i zašto bi onda gubili naše jedino blago, našu dušu?!

  1. Hvala na komentaru Marko, i ne mogu se više složiti sa njim. Zaista živim sve to kako si napisao. Srdačan pozdrav🙏☺️

Ostavi svoj komentar