Svrha i smisao

Ako si tamo gde osećaš da ne pripadaš

June 24, 2017

Srela sam druga danas, radi u nekoj firmi kaže. Zaposlio se skoro. U jednom trenutku dok sam pričala sa njim rekla sam nešto što je meni skroz normalno, ali on je odregaovao kao da to prvi put čuje, pa reših da podelim ovde sa vama.

 

Svi mi smo se nekad nalazili tamo gde smo osećali kao da ne pripadamo. Ja, uglavnom, većinu svog života. Stalno me je ganjao taj osećaj da mi nije mesto među tim ljudima, u tom okruženju, na tom poslu, u tom mestu, na tom fakultetu, u toj vezi. Međutim, nisam se opterećivala time preterano, hvala Bogu. Ali postoji i razlog za to.

Imala sam uvek osećaj da me to vodi negde više, da sam baš tu iz razloga da nešto naučim, da porastem i izvučem neku pouku za sledeći stadijum života. Verovala sam da će me upravo to iskustvo dovesti tamo gde bi trebalo da budem. Malo po malo. Zato sam i u miru sa sobom. Ko zna zašto je to dobro, uvek sam se pitala?

Možda nije ni uvek do mene, možda sam ja tamo bila baš zbog nekog drugog, da nekom drugom pomognem, da doprinesem drugima. Ne moramo samo uvek da se pitamo kako ovo MENI služi, zašto je ovo za MENE dobro?

Nekako verujem da nam ti kontrasti ili situacije koje definišemo kao negativne, često služe u životu da naučimo šta ne želimo. Naime, kada znamo tačno šta ne želimo, mi smo odmah bliži onome što zapravo stvarno želimo. I na neki način, sa tim kontrastom, naša želja za boljim je izražena jasno i glasno Bogu, Univerzumu, Kosmosu, kome hoćete.

To sam mu i rekla danas, kada mi je rekao da i nije baš prezadovoljan. Da je to sjajna stvar što nije prezadovoljan, jer samim tim sad je bliži onome čime će BAŠ biti zadovoljan, jer sad zna šta neće. Pogledao me je u čudu, i rekao da nije tako razmišljao, ali ima mu smisla.

Ima i te kako. Jer, kada tako postavimo stvari, otvaramo se za mogućnost da nam stvarno to bolje i dođe.

Znaš šta ne želiš, suprotno od toga je ono šta želiš. U tome je poenta života po mom mišljenju – Grow through what you go through.

Mi iz svakog iskustva koje imamo rastemo kao bića i individue. Iz svake prethodne veze ste naučili šta ne želite i šta želite, i sigurna sam da vam je svaki sledeći partenrski odnos bio je kvalitetniji i bolji.  Isto važi i za posao.

Na prvom poslu sam radila za džabe, ali sam bila u fazonu – Ok imam bar iskustvo, pa sam se fokusirala na to, i poželela sam i platu naravno. Na sledećem sam već imala platu, ali mi se okruženje i radna atmosfera nije dopala, ali rekla sam ok imam bar platu. I tako sam došla do posla gde su se sve one stvari koje sam želela na prethodnim poslovima sada manifestovale. Dakle ustvari sve one “negativne stvari” na prethodnim poslovima su bili blagoslovi, jer su me vodili ka onome što je još bolje, i samo su mi bili pokazatelji da može bolje.

Tako vam je i u vezama. Ne kukajte na partnere, ne žalite se ako ste u vezama na ovo ili na ono. Meni je iskreno svaka prethodna veza bila kvalitetnija od prethodne. To ime veze sa sazrevanjem i tim učenjem iz prethodnog iskustva, pre svega o sebi. Kako sam ja rasla i bivala uskaldjenija sama sa sobom tako sam i oko sebe imala sebi slične ljude. Bliski ljudi su vam samo ogledalo vas vaših strahova i borbi imajte to na umu.

Ne nazivam ni jednu svoju vezu ili prijateljsvo “propalom”, iskreno jer bih onda sebe mogla tako isto da nazovem. Svaka je služila da postanem ovo što jesam sad.

Zato treba živeti život punim plućima, da bi baš spoznali sebe. Jer sedeći ušuškan negde, ne pomerajući se sa mrtve tačke i filozofirati o životu iz ugla posmatrača je besmisleno. Niko još bez akcije i konkretnih koraka preduzetih ništa nije naučio. Ne treba srljati naravno, niti se protezati koliko nisi širok, ali treba stavljati izazove ispred sebe, jer jedino na taj način gradimo samopuzdanje i samopoštovanje.

Možda je ovakav pristup svakom “problemu” na koji naidjete prilikom vaših “pokušavanja” dobar, jer postajete svesni da nema pogrešnog mesta za vas, svako je pravo, jer vas vodi tamo gde trebate biti sledeće na svom putovanju zvanom Život.

The greater the contrast, the greater the potential. Great energy only comes from a correspondingly great tension of opposites – Carl Jung

 

Ovaj život bi bio prilično dosadan ako bismo se mi samo rodili i imali sve što nam treba odmah i sad, ako bi se naše želje ostvarivale brzinom svetlosti. Zar ne? Šta bismo radili? Samo bismo sedeli, i kao to je to.

Verujem ovim “spritualistima” kada kažu da smo mi svi samo duše na različitm putovanjma. I da smo ovde došli da spoznamo ko smo, a to postžemo kroz kontrast i kokreiranje sa drugim ljudima. To rezonuje samnom.

Od svakog čoveka možete da naučite nešto, ne podcenjujte nikoga, čak ni onog koji podcenjuje vas, njega pogotovo. Jer vam on ukazuje na pogrešne programe unutar vas samih, na čemu trebate još da radite.

Zato se zahvalite tom osećanju da nije baš kako vi znate duboko u sebi da zaslužujete.

Pomislite sledeći put kad se nadjete u situaciji da ste sa nečim nezadovoljni, bilo izgledom, partnerom, poslom kako je to nezadovljstvo samo proporcionalno onom zadovoljstvu koje  dolazi. I da jednostavno treba iz nekog razloga da prodješ kroz ovaj period ne bi li bliže shvatio ko si zapravo i šta želiš.

Evo jedne i Njegoševe za kraj i početak, slava mu..:)

Čašu meda jošt niko ne popi što je čašom žuči ne zagrči, čaša žuči ište čašu meda, smiješane najlakše se piju.

 

Love to all!

 

Ostavi svoj komentar