Svrha i smisao

Ego. Jel sam to Ja ili..?

July 5, 2017

Na latinskom jeste. Ali, latinski je odavno iščezao iz govora.

Ego danas svi nešto napadaju.

Za to što se ljutimo. Za to što planemo brzo. Za to što smo takvi kakvi smo. Za sve je ego kriv. Možda i jeste. Ali, bez njega ne bismo postojali. Ne bismo mogli da funkcionišemo u društvu.

Naš Ego je sve ono što znamo o sebi, što smo usvojili kao naš karakter, boraveći u ovom društvu. Što su nam roditelji usadili, pa onda okolina, prijatelji, društvo i sistem. On je taj koji nas razdvaja od drugih, čini da imamo osećaj da smo drugačiji od drugih.

Kod nekih ljudi, za koje kažu da imaju Jak ego, je taj osećaj da su mnogo važni i bitni posebno izražen. Pa oni obično nerviraju ove što nemaju tako snažan ego. Jer, boli te ono što nemaš, a mogao bi da imaš.

U religijama taj ego se skoro kao djavo definiše. On je onaj koji te tera da se stalno dokazuješ sebi i drugima, jer njega hrani taj osećaj da ima moć, da može sve. Dok duši to ništa ne treba. Duši ne treba osećaj da je bitna, ona je već bitna sama po sebi, ona je večna i sveprisutna.

Danas su ove društvene mreže jedan divan primer i ogledalo stanja svesti. Samo je dovoljno pogledati šta je napopularnije, šta ljude zanima i kako i na koji način te mreže funkcionišu. Sve samo da hrani ego.

Naime, skoro sam čula da ima aplikacija za ulepšavanje slika na Instagrmu. Na toj mreži već postoje filteri koji ulepšavaju do neprepoznatljivosti. Mislila sam kako je to potpuno bespotrebno.

Medjutim, nije. Može još lepše da bude i more fake naravno. Bez osudjivanja.

Skontali šta hrani ego ljudima, pa samo napravili još toga. I to normalno služi.

Ego=(1/Knowledge) More the knowledge lesser the egolesser the knowledge more the ego- Albert Enstein

 

Kako da prepoznate kada delujete iz ega, pogotovo kada su u pitanju društvene mreže? Tu svi možemo da se prepoznamo. Znate onda kad gledate koliko lajkova imate. Koliko vas vole i podržavaju, ko vas voli i podržava? E tada je vaš ego u pitanju. Njemu je stalo do tog odobravanja, jer on želi da bude prihvaćen i voljen. Vaša duša, ona samo želi da se izrazi, pokaže, otkrije ono što ima u sebi. Ona zna da će je bez obzira na druge ljude „spasiti ono što je izraženo“.

Ali, opustite se, od ovoga niko nije imun. Eventualno sveci neki. Mi smrtnici sa njim vodimo „borbu neprestanu“.

Bitno je osvestiti da ego postoji, ali da mi nismo samo ego. I sa te pozicije je mnogo lakše živeti.

Veoma je lako upasti u zamke ega i kada ti se čini da si van svega toga. Uradiš nešto, pa pomisliš kako si bitan i važan. Medjutim, koliko te neka pohvala uzdigne, toliko te svaka kritika koju dobiješ mnogo više pogodi.

Zato je najbolje delati iz osećaja da imaš nešto da daš drugima i da nisi samo ti u pitanju, to nije pod kontrolom ega.

Sada tačno osetim kada mi se ego uzjoguni. Ne da na sebe, oseća se ugroženim i želi da se brani.

Ali, odmah se zapitam, šta to branim?

Neku iluziju o sebi koju sam stvorila vremenom.

I kad se osetim napadnutom ili ugroženom, samo postavim sebi jednostavno pitanje.

Kako bi Ljubav rešila ovo? Kako bi Ljubav odgovorila? Kako bi Ljubav videla ovu osobu koja to govori?

I odmah dobijem odgovor. I ne reagujem više. Pustim da samo taj osećaj nelagodnosti prodje kroz mene.

Doživim ga i otpustim. I sve je dobro.

Ne treba potiskivati ego. Kažem ne bismo mogili živeti bez njega i funkicionisati. Mislim da nije ni zdravo potiskivati bilo šta.

Znam  neke ljude koji nemaju dovoljno razvijen taj osećaj ko su i šta su, i ne valja ni to. Ne snalaze se u svetu, i društvo ih nikako ne shvata, jer ni oni sami sebe ne shvataju.

Znati upravljati svojim egom i ne dozvoliti da utiče na vaš celokupan doživljaj sveta, je ključno za srećan i zdrav život u ovom društvu.

Bila sam inspirisana danas da se osvrnem na ovu temu koja ne znam koliko je poznata svima vama. Slušala sam podcast od jednog divnog momka kojeg obožavam da slušam. Imao je intervju sa još inspirativnijom osobom. I upravo se i ova tema ega provukla.

Stavljam vam u prilog da poslušate koga zanima, svašta pametno još možete da čujete. Sigurna sam da će vam služiti.

Love to all!

Ostavi svoj komentar