Business | Lični razvoj | Produktivnost

Kako da prestanete da odlažete?

March 5, 2018

Ja sam majstor odlaganja. I ovo je moj izazov sa kojim se suočavam svakodnevno. Ako neko prolazi kroz nešto slično – Welcome to the club.

 

Kako sam danima htela da pišem o ovoj temi, nećete verovati šta mi se dešavalo dok sam o njoj razmišljala?

Da, upravo sam toliko odugovlačila sa pisanjem, da sam počela da izluđujem samu sebe. I bila sam u fazonu da se “skinem” sa te teme, i nađem nešto drugo jer ovo ne ide. 🙂

Ono što je bitno kod odlaganja shvatiti jeste sledeće:

Šta to odlaganje zapravo predstavlja?

Odlaganje ili odugovalačenje nečega što ste imali na umu duže vreme je samo naš otpor koji mi tome pužamo.

Otpor je nešto o čemu Steven Pressfield priča u svojoj knjizi The War of Art.  – Ukoliko je niste čitali preporučujem od srca.

Prema njegovom mišljenju – Otpor je nešto što te sprečava da radiš upravo ono što treba da radiš.

Znate ono kada imate nešto što iz sveg srca želite da radite, ali to izbegavate. Izmišljate redovno neke druge stvari koje vam samo odvlače pažnju.

Npr. visite konstantno na društvenim mrežama, vrteći i tražeći ko zna šta? Umesto da sednete da uradite to vi govorite sebi – Evo sad ću, ali samo prvo da jedem. Samo da raspremim stan. Samo da se vidim sa ovim ili onim, samo da popijem kafu…

Zvuči poznato?

Sa ovim se i ja borim.

Kada god napravim plan, imam utisak da me prganja ono – Samo ti pravi planove i Bog se smeje.

Sve razloge moguće izmišljam da ne sednem i ne završim šta mi je prioritet.

Čas sam gladna, pa sam žedna, pa bih sad ipak nešto drugo, pa onda nešto treće…

Klasično izbegavanje ili odlaganje.

Potražila sam naravno odgovore za sebe na ovu temu i moram da podelim šta drugi kažu – Zašto to radimo sebi?

Naime, odlažemo zato što je taj posao ili ta ideja koju imamo na umu toliko važna da se mi zapravo plašimo da počnemo da radimo na njoj.

Dakle strah nas tera da odlažemo i izbegavamo suočavanje i preduzimanje bilo kakve akcije.

Bilo da se radi o nekom važnom projektu vezanom za školu, posao, ili biznis koji želite da pokrenete, samo je strah taj koji nas tera da pružamo otpor i traćimo vreme na nebitne stvari.

Ja kroz strah i otpor prolazim svaki put kad treba da napišem neki tekst. Kada treba da ga okačim na sajt, ili promovišem. I sada posle 100 tekstova koje sam već objavila! Pitam se, da li ja znam dovoljno o tome, da li sam ja kompetentna da pišem, jel uopšte ovo nekome bitno osim meni?

Sve su to otpori koji mene saleću i strah je nešto što konstantno prevazilazim. Upravo na ovaj način.

Imam toliko ideja vezanih za blog koje želim da implementiram. Od podcast-a, do vođenih meditacija. Koje smatram izuzetno korisnim.

Već duže vreme razmišljam o tome, međutim sve ostaje na samo u vazduhu, jer fali onaj momenat gde ja zapravo preduzimam neku radnju da sve to i ostvarim.

Prva stvar koja je važna ukoliko se suočavate sa odugovalčenjem i odlaganjem jeste da:

Naravno preduzmete neku akciju i uradite nešto po tom pitanju. Ovo zvuči logično i ništa novo nisam rekla.

Pitate se verovatno – Kako sebe uopšte da nateram da krenem nešto da radim?

I evo šta biste zapravo mogli da uradite.

Jako je važno da krenemo lagano sa sobom. Nijedna promena se ne dešava preko noći. I toga treba biti svestan. Zato za pocetak samo upitajte sebe ovo:

Koji je to najmanji i najjednostavniji korak koji ja danas mogu da uradim da bih sebe približio/la ka ostvarenju te ideje?


Napravite nešto za šta vam je potrebno vrlo malo vremena.

Što bi se reklo da je „prosto kao pasulj“. Izdelite ga na najmanje moguće delove i krenite od toga.

Ja sam postavivši sebi to pitanje, skinula sam juče za početak software za obradu zvuka, i pravljenje podcasta.

Ako trebate da napišete neki esej, uzmite samo i otvorite Word. Ukucajte samo naslov ili datum. I to je to.

Ili ako želite da krenete u teretanu obucite bar opremu, još dok ste u kući ili spakujte opremu u torbu. Ne razmišljajte previše niti o odlasku ili konačno vežbanju.

I kada napravite taj prvi najjednostavniji potez, samo opet postavite isto pitanje: Koji je sledeći najjednostavniji korak koji biste mogli da napravite u pravcu svog cilja?

I tako posle svakog sledećeg, nastavite sa istim pitanjem…

Malo po malo. Sa baby koracima lagano se približavamo onome što želimo da ostvarimo.

Nije preporučljivo da odmah u startu preduzimamo neki ogroman džinovski korak ka bilo čemu. Jer se ovome se naš  ego opire.

Ti ogoromni koraci ili neke promene koje rešite da preduzmete često se pokažu kao fatalni. Jer niste spremni za njih. Ni fizički, a ni psihički.

Nedavno sam sebe podsetila na ovo. Jer vrlo je lako zaboraviti da nam je za sve potrebno vreme i strpljenje. Naime htela sam da učim da vozim bord, i svi oni koji znaju da voze su mi rekli da je to „baš lako“ da se vozi. I ja sam to tako i prihvatila. U fazonu – Ma šta je to za mene. 🙂

Kada sam prvi dan stala na bord odmah sam očekivala da ću ja to moći i da vozim. Međutim nisam znala ni pravilno čizme da vežem, a kamoli da počnem.

Naravno odmah prvi dan sam “zapucala” na stazu, jer – Zašto ne bih vozila? – To je prosto!

Moram da priznam da me je sramota koliko sam se taj dan izlomila! Toliko puta sam pala, da sam na kraju dana izgledala kao iz ringa da sam izašla! 🙂

Osećala sam se loše, osuđivala sam sebe gledajući kako drugi bordaju, i smatrala sam da sam nesposobna. Samo posle jednog dana bila sam u fazonu – Ja ne mogu ovo!

Sva sreća imala sam dobru podršku oko sebe, i narednih dana sam krenula polako, korak po korak. I setila sam se da primenim sve ono što pišem, i da slavim svaku malu pobedu. A ne da se kritikujem za svaki pad. Hvalila sam sebe što sam uopšte ponovo se usudila da dođem, iako me je svaka kost bolela! I nakon par dana već sam videla progres. Ne sad da sam uspela da vozim kao profesionalac, ali za svoje vreme provedeno na bordu mogla sam da kažem da sam zadovoljna. Uporedila sam sebe sa početka i sebe na kraju zimovanja, i promena je bila očigledna. 🙂

Tako da apsolutno mogu da razumem da može biti jako bolno za krenete i preduzmete neku akciju, čak iako krećete sa baby koracima. Izlupaćete se na početku, to je sigurno. 🙂 Ali vredi…

Još jedna strategija koja meni pomaže da izađem na kraj sa odlaganjem i koju nalazim jako korisnom jeste sledeća:

Zadajte sebi vremenski rok koliko ćete nešto da radite, ili do kada želite nešto da ostvarite?


Naime ovo je vaš dogovor sa vama samima. Kažite sebi ili zapištite – Narednih trideset minuta se posvećujem samo ovom zadatku.

Obavezno za to vreme isključite sve što može da vas ometa tih trideset minuta.

Kada želim da završim neki tekst ili kada mi treba vreme da se resetujem stavljam telefon na airplane mode, jer me on najviše ometa. Proveravanje mail-a, Instagrama, Facebook –a, WhatsUp-s mi oduzuima pristojno vreme u toku dana, koje bih mogla mnogo kreativnije i kvalitetnije da provedem.

Starve your distractions and feed your focus.

 

I upravo sada sam na tom “modu”! 🙂

Jer mi je cilj da ovo zapišem i ovo vreme je posvećeno samo pisanju.

Kažem sebi npr. – Ok, sad je 7h i narednih sat vremena se posvećuješ samo izučavanju ovog programa za dizajn. Kada bude osam nastavljaš sa drugim aktivnostima. 

I ego mi se složi sa tim.

Gasim sve što mi odvlači pažnju, i od 7-8h sam potpuno posvećena. Čim otkuca osam po dogovoru sa sobom, prestajem to da radim.

Međutim ono što se desi kada krenete sa tim baby koracima i postavite sebi neki vremenski okvir, radeći nešto što ste odalagali, odjednom vas taj posao ponese i nemate više želju da prestanete da to radite.

A to je ono što ste i hteli da postignete.

Meni se ovo tako često dešava! 🙂

Kada treba da idem na trening uvek mi se čini da nemam snage i energije, ali se teram da izađem iz stana (naročito sada kada je zima). Međutim kada sam tamo toliko me ponese atmosfera, da mi se posle ne izlazi napolje.

Kao i kada pišem. Potrebno je samo da krenem, ali kada krenem onda ne mogu da prestanem! Što je sjajno! 🙂

Naročito na početku, ukoliko učite nešto novo, zadajte sebi jako mali vremenski period u kom ćete baš to da radite. I videćete kako će se to vreme stalno povećavati. I bića vam sve lakše i lakše da obavite taj posao koji želite. I sve manje ćete odlagati.

Cilj je da budemo potpuno zaokupljeni time što radimo. Ono stanje kada smo potpuno fokusirani. Kada smo bukvalno jedno sa time što radimo.

Verovatno ste bili u onom stanju u kojem kada radite 100% ste predani, vreme jednostavno leti, a da vi i ne primećujete. Kada niste ni tamo i ovamo, već ste potpuno prisustni, u flow stanju. Prisutni sada i ovde.

To se zove još popularno i deep work u kojem smo mnogo produktivniji jer smo fokusirani na jedan jedini zadatak.

Mislim da je put do toga kroz ova dva koraka koja sam navela.

Sledeća strategija kojom sebe motivišem, a može i vama da posluži jeste sledeće:

Slušajte određenu muziku koja vas pokreće.


Ovo sam sama nekako shvatila. Nisam nigde čula niti pročitala.

Postala sam kao onaj Pavlovljev pas, što na je na zvuk zvona počeo nakon nekog vremena da luči pljuvačku. Tako i ja čim pustim određenu muziku mogu da krenem da pišem. Muzika mi je postala okidač za buđenje kreativnosti.

Postoje neke playliste koje sam našla na Youtube-u (stavljam u prilog dole), kao što je Deep focus ili neke sa klavirom u pozadini. To je ono što mene inspiriše, pa možda i vama bude korisno.

Dalje…

Zapitajte sebe koji je to idelan prostor u kojem ste najproduktivniji, i opišite kako on izgleda?


Takođe jako mi je važno da je oko mene čisto sve kada želim da radim.

Slobodno uredite svoj prostor ili ga oplemenite nekim detaljima koji vas pokreću. Neki od predloga mogu biti mirišljave sveće, ili neki lep čaj koji će vas potaknuti na rad.

Ja iskreno ne mogu da radim ništa ako ne oko meni neki krš ili mi sudovi nisu oprani. Ne znam zašto ali sudovi mi naročito smetaju. Uvrnuto, ali to sam ja…:)

Kafa mi je najbolji stimulans, mada ne moram ni da je pijem. Samo da mi šolja stoji sa strane i miriše oko mene. Enough…

 

Pišite dnevnik ili meditirajte pre nego počnete da radite


Jedno ili drugo. A možete i obe stvari. Neće da škodi. 🙂

Nekada imamo milion ideja u svojoj glavi i čini se da ne znamo od čega da krenemo. Zato je važno malo se utišati, bar na deset minuta i vratiti se u ravnotežu.

Zato je meditacija korisna. Jer mi smo u stanju da mislimo o sto stvari u isto vreme i ne uradimo ništa od toga na kraju.

Ja sam u svom dnevniku moj lični motivator. Bukvalno se tamo obraćam samoj sebi. Možda to zvuči smešno ali tako je. Moja sveska je moj lični life-coach. For free. 🙂

Meditacija pomaže da razbistrite svoj um, umirite sebe i postavite nameru da postignete i napravite nešto. Ovo je priznata metoda širom sveta i psiholozi je ovde preporučuju jer ima terapeutsko dejstvo na naš um.

Dakle ovo su bili neki moji neki moji predlozi kako da se izborite ukoliko odugovačite ili odlažete nešto već duže vreme.

Ako imate i vi neki predlog slobodno pišite u komentarima, jedva čekam da čujem!

Svi smo različiti to je logično i ono što služi meni ne mora da služi svima, ali ja sam uvek u fazonu da probam neke zanimljive predloge koji se tiču produktivnosti. Prosto da testiram šta mi radi, a šta ne, i na taj način bolje upoznam sebe.

Nadam se da će vam tekst poslužiti kao što je i meni da konačno završim ovu temu. Jer kao što naš Vuk Karadžić reče – Sve što možeš danas ne ostavljaj za sutra! 🙂

Eto…

Love to all!

Ukoliko ti se dopao tekst ostavi svoj mail i postani počasni član moje mailing liste 😉

Photo by Alexa Suter on Unsplash

Only registered users can comment.

  1. Draga Željka, hvala od srca!

   Drago mi je da Vam se dopao tekst. 🙂

   Nekako smo svi u istom problemu, naročito pored tehnologije koja je dizajnirana da nam odvlači pažnju.. No dobro je da izlazite na kraj sa tim i postižete sve što želite!

   Srdačan pozdrav! :*

Ostavi svoj komentar