Motivacija

Kako izaći na kraj sa kritikama ili odbijanjem?

June 29, 2017

Svako ko je ikad bilo šta pokušao zna za onaj kritički glasić u glavi, koji govori da nisi dovoljan, dobar i spreman. Taj negativan self talk se javi baš u onim trenutcima kad vam ne treba. I da vam kažem iskreno, ne postoji čovek koji je imun na kritike.

 

I oni koji vam izgledaju nedodirljivi i hladni, njima tek nije svejedno. Sve je to samo maska koju su nabacili ne bi li se zaštitili. Nije lako biti izložen, izaći iz zone konfora i upustiti se u nešto do tada nepoznato. Uvek je sveprisutan strah da ćemo se obrukati, izblamirati ili čuti kritike na svoj račun.

Sigrna sam da vam je poznat bar onaj osećaj kad treba da pridjete devojci ili dečku. Koliko hrabrosti samo treba da se prevažidje ego koji će tu biti znaćajno poljuljan ako vas neko slučajno odbije.

Mi još i pre nego krenemo ka nečemu sastavljamo različite scenarije šta bi neko mogao da kaže na to što mi radimo.

Ako pravite muziku ili pišete pesme, svakako da će neko reći da su potpuno glupe i besmislene. Ali to su uvek samo pojedinci. Ako glumite, slikate, pevate sigurna sam da ćete da posumnjate u sebe. Pomislićete da je to nekom potpuno bezveze. I to je sve normalno. Svi mi to mislimo za sebe u nekim trenucima.

Ali ono što je zanimljivo je da ne zaustavlja baš sve ljude ta kritika ili negativni komentari. Čak odbijanje od osobe suprotnog pola (ili istog, šta znam). Ne sprečava to svakog da i dalje pokušava, da teži ka svojim snovima i željama.

Šta to one koji ne odustaju razlikuje od onih koji se ipak više boje da će biti ismejani ili prozivani za to što rade?

Gledala sam jednu emisiju u kojoj poznate ličnosti u Americi, glumci i pevači, dolaze u jedan talk show i pred kamerama čitaju  tweet-ove raznih hejtera po internetu. Pred svima sede i čitaju razne kritike na svoj račun. A toga ima koliko hoćete, da ne znaju da glume, pevaju, sviraju, da su ovakvi ili onakvi.. I oni to samo pročitaju i nasmeju se slatko.

Dakle, i oni najbolji i najuspešniji dobijaju i te kako kritike i hejtove na svoj račun, a način na koji izlaze na kraj sa tim je upravo izrečen. Samo se nasmeju i nastave da rade šta ih ispunjava. Bez da odgovaraju, bez da se pravdaju ili objašnjavaju sebe.

Ima jedna sjajna metoda koju možete da primenite ako želite nešto da uradite, a bojite se odbijanja ili negativne kritike, koja vas parališe da krenete.

Naime, na papir zapišite šta je najgore što možete da čujete o sebi ili o delu koje želite da uradite od strane drugih ljudi. Zapišite na papir i izgovorite sebi naglas to.

Sada se nasmejte, jer ste preživeli.

Kada ste doživeli to zapitajte se jel i dalje želite da radite to što ste naumili, pošto se ono najgore obistinilo. Sad nema potrebe da brinete šta će drugi da kažu, jer najgore ste sebi već rekli. Ne može biti gore od toga.

Da li i dalje želite da pokušate kod tog dečka/devojke, pošto ste čulu već najgori potencijalni scenario? Da li vas to sprečava što ste upravo izgovorili da radite ono što volite i da pratite svoj dobar osećaj?

Pretpostavljam da ne, i to je sjajna stvar.

Iskreno, kad sam trebala da počenem da pišem blog, ovaj pozitivni i srećni blog, normalno da sam se preispitivala. I primenila sam ovu metodu.

Moja najgora kritika koju bi neko mogao da mi uputi bila je sledeća: Katarina, da li si ti normlna da pišeš o srećnom životu ovde u Srbiji gde ljudi nemaju hleba da jedu, mladi beže odavde, jer nema posla, državu nam vode neki tamo, i ti si našla da pričaš o pozitivnim mislima! I upravo sam ovo izgovorila sebi.

 

Meni je uvek bilo najgore da neko može da se uvredi od toga što ja kažem. Zato je i ova rečenica ovako izgledala. Medjutim, odmah pošto sam to rekla, zapitala sam se da li ja i dalje želim da pišem? Da li me to čini srećnom, da li mozda nekom može i da posluži ovo moje iskustvo?

I po osećaju sam znala da je odgovor DA. Sada sam bila spremna. Kritika je već izrečena, ništa gore ne može da me snadje i to je to. Ne može da škodi, a mozda može i da koristi.

Eto još jednog iskustva, pa ako se dvomite ili troumite zbog straha od kritike probajte i testirajete. I setite se da niko nije imun na to. Ali, da li stvarno to treba da te spreči da radiš ono što te ispunjava?

Love to all!

Ostavi svoj komentar