Motivacija

Kako se osloboditi loše navike

May 25, 2017

Ovom se vraćam iznova i iznova. Mislim da nema čoveka koji nema u svakom periodu života neke navike kojih bi se rado oslobodio, ali ne zna kako. I tako pokušavamo, obećavamo sebi i drugima, prestajemo od sutra, od ponedeljka, utorka, godine, meseca, i opet isto..

 

Najgore je ono kada naglo odlučite nešto. Pa, kao, nema više slatkog, nema alkohola, nema cigareta, nema izlazaka. To mi je odmah sumnjivo i miriše na neuspeh. Mada, ima izuzetaka, zainate se ljudi, imam par primera oko sebe. Kad su rešili da ostave cigarete i objavili svetu, bilo ih je sramota da ne budu karakteri, pa su istrajali. Njima svaka čast.

Ali većina nas se prilično lako da omesti i većinu nas povuče društvo, situacija u kojoj smo, pa kažemo sebi dobro ajde bar jedno parče torte, ajde bar jednu cigaretu, piće itd.

Aristotle — ‘We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.’

 

Ove loše navike koje se nekako uvuku u život, ne znaš ni sam ni kako ni kad, mogu prilično da ometaju bilo kakav projekat ili posao koji nameravate da uradite. Znate ono kada sednete, pa “visite” na društvenim mrežama, svim živim, umesto da uradite nešto konkretno. Mene to svaki dan prilično izaziva, iako znam da nije dobro i ponavljam sebi da bolje da skuvam nešto, napišem nego što to radim, ali to je borba svakodnevna koja se odvija u meni.

I kao u fazonu sam samo da bacim pogled, i bukvalno ne znam kad mi vreme proleti gledajući i čitajući. Ali, doakala sam sebi nekako, pa bar na fb i instagramu pratim samo ono što me zanima i što mi služi na neki način, pa mi je malo lakše zbog toga, kao to je u svrhu edukacije.

 

Postoji jednostavan način koji me je oborio sa nogu, kako da se polako oslobađamo nekih loših navika, ali onako bezbolno. Sve što je lako to mi prija i imam utisak uvek da je to rešenje najbolje za mene. Potrebno je samo da zamenite dve reči koje upotrebljavate i efekat je magičan.

Koje izgovore najčešće primenjujete kada vas neko pozove na pivo, ili u klub, a vi u poslu do guše i nigde vam se ne ide. Vi kažete „NE MOGU“ i onda sledi zbog tog i tog, pa se vadite, izmišljate, neuverljivo prilično.. I naravno osoba sa druge strane kreće da vas uverava kako biste trebali, kako možete, kako ćete stići sve, i vi popustite obično.

Samim tim što se upotrebili te reči „Ne mogu..“ automatski ste sebi oduzeli moć. Moć da bilo šta učinite ili promenite, da se držite nekog pravca, da ostvarite nešto. Sami ste sebi uskratili pravo izbora, nije taj neko drugi kriv, uvek ste vi. Kada vas ponude tortom, ili nečim slatkim, a vi na posebnoj ishrani ili želite da smršate, vi opet kažete da „Ne možete, da ne smete..“ Ista priča, samo šaljete sebi podsvesne poruke da niste sposobni, da neko drugi odlučuje umesto vas.

Jednostavnom zamenom te ograničavajuće fraze sa sledećom, vi ste ponovo uzeli život u svoje ruke.

Umesto da kažete Ne mogu, vi sledeći put kad vas pozovu u klub ili na party, a vi u sred projekta, ili kada želite da se oslobodite loših navika, jednostavno recite: Ne, neću na piće, Ne, neću na cigaretu, Ne, neću tortu i tačka. I priča je završena, niko vas neće smarati ni daviti, a Vi idete ka svojim prioritetima u tom trenutku.

Sve je u prioritetima, šta je trenutno za vas najbitnije, šta vas pokreće ka tome stremite. Ne dozvolite da vam pažnja luta na sve strane, da ste raspršeni i tamo i vamo, da vas okolnosti i ljudi vucaraju kako je njima volja. Ukoliko se to nekom ne svidi, ako nalaze da ste sebični što nešto nećete ili ne idete tamo gde se njima ide, zapitajte se ko je tu zapravo sebičan, vi koji poštujete svoje prioritete, ili oni koji od vas očekuju da poštujete njihove prioritete?

Successful people are simply those with successful habits. – Brian Tracy

 

Dakle možete vi sve, smete vi sve, i da jedete i da pijete i da izlazite, ali nećete.

Nećete trenutno, jer nije vaš prioritet, radije biste da vidite sebe zdrave, uspešne, samouverene i ostvarene i radije biste da živite kao da imate moć da zapravo kontrolište sebe, nego da to neko radi za vas.

Probajte, jer je moćno i jednostavno, ka bilo čemu da idete, koliko god da vas je lako nagovoriti, testirajte i pratite kako se osećate.

Možda će vam u početku biti nelagodno da odbijete, ali znajte da je poštovanje sebe prvi korak ka tome da vas bilo ko poštuje.

Ukoliko vi ne poštujete svoje prioritete, ne očekujte onda ni tako nešto od drugih.

And don’t forget that all is possible..

 

Love to all!

 

 

Only registered users can comment.

  1. Не тако давно,људи су се водили једном констатацијом: ,,Треба преспавати ову епоху”. Затварајући очи, окретајући главу,не мења се ништа. Никада нећемо бити лепши него што смо сад,као што никада нећемо живети ове године поново. И зато,треба себе,не систем,јер систем је окупиран,већ себе променити. Болесно време,на нама је да оздравимо.

    1. Slazem se Zorane.👌Sistem se menja tako što svako od nas počne prvo od sebe, i svojim primerom utiče na druge. To je jedini mogući način.
      Srdačan pozdrav!

Ostavi svoj komentar