Motivacija

Kakvu stvarnost kreirate za sebe?

October 7, 2017

Posvetila sam se u poslednje vreme pažljivom posmatranju svega što se dešava oko mene. Malo sam zapustila pisanje. Ali sve u svrhu bolje pripreme i istraživanja – pažljivog osluškivanja. Takozvana faza „kreativnog odlaganja“.

 

Htela sam malo da čujem komentare, da vidim šta drugi misle, u kom pravcu da se usmerim?

Kad dodjem u takav neki period gde sebe samu moram da motivišem malo više, obično gledam videa, čitam knjige, više se družim sa ljudima. Socijalizujem se maksimalno. To mi napuni baterije i onda sam spremna.

Hiljadu puta sam čula ili pročitala da svaki naš korak ili potez odredjuje naš život. Ta činjenica me je nekako baš bacila u deep thinking ovih dana.

Sve što uradimo, kažemo, započnemo – kao slikar na platnu ostavljamo trag na svom životu. I odredjujemo dalji tok. To može da bude malo opterećujuće, jel da?

Jer svi bismo mi nekako da skinemo potajno odgovornost sa sebe. Ali od sebe ne možemo pobeći.

Kada sam krenula da učim francuski odjednom sam samo počela da upoznajem Francuze – do tada nisam znala nijednog. Krenem tako da učim neki program za posao, i na jednom rodjendanu pričam o tome sa drugom on mi kaže kako može da me poveže sa ljudima koji su zastupnici u Srbiji za obuku na tom programu. Počnem da pišem blog – malo malo upoznam „slučajno“ nekoga ko isto piše ili planira da pokrene svoj blog. Imam još milion primera, i sigurna sam da ih svi vi imate iz svog života. Potrebno je samo pokrenuti se ka nekoj svojoj ideji i pratiti šta se dešava oko sebe.

Iz ovoga je logično da upravo sve oko nas je odraz samo onoga unutar nas. Sve to što vidimo oko sebe, ljude koji nas okružuju, poslovi koje radimo, gradovi u kojima se nalazimo, prilike koje imamo – sve je to upravo ono što smo mi sami.

E sad.

Ako želiš nešto da promeniš potrebno je da spoljašnje okolnosti ne budu dominantne u odnosu na viziju sebe, kao i ono što želimo da ostvarimo. Dakle potrebno je postati malo „slep“ za ono spolja, a više „otvoriti oči“ ka onome unutar nas samih.

Da biste bolje razumeli ovaj koncept pogledajte TED govor koji me je i inspirisao da vam prenesem ovu ideju.

Govor koji će na divan način da vam još više približi kako i na koji način mi zapravo kreiramo sopstvenu realnost.

Da su prepreke koje imamo zapravo samo naši izgovori za nedovoljnu motivisanost.

Jer ako je ovaj čovek slep uspeo da ostvari sebe i zivi ispunjen život, i još da doprinosi drugima, kakve mi izgovore možemo da imamo?

Medjutim on je pretvorio svoj nedostatak u prednost. I u tome je poenta.

Svi ti nedostaci ili prepeke su samo naše priče koje pričamo sami sebi, ništa više. Zašto ne bismo pričali neku priču koja nam najviše prija i koja nam služi?

Life isn’t about finding yourself. Life is about creating yourself. – George Bernard Shaw

 

Možda nekom ovaj princip „namernog oslepljivanja“ za spoljašnje okolnosti i kreiranje sopstvene realnosti na ovakav način deluje kao bežanje od stvarnosti. Ali zapravo kada počnete da primećujete promene i kada stvari krenu munjevitom brzinom da se odvijaju upravo kako ste Vi hteli, svaka sumnja nestaje.

 

Pitanje je da li želiš da se ti dešavaš životu ili on tebi?

 

Love to all!

 

Photo by Sam Manns on Unsplash

 

Ostavi svoj komentar