Motivacija

Moć ranjivosti

September 13, 2017

Ranjivost nije slabost. To je sve što ova fenomenalna žena promoviše poslednjih deset godina. I ne znam ko je sve ne pominje od ovih motivacionih govornika koje pratim. Na koliko je njih samo uticala. Kao da su svi čekali samo na nju da započne lanac otkrivanja.

 

Brene Brown je na mene ostavila ogroman utisak svojim Ted govorom. Kada sam ga prvi put pogledala pre par godina kao da mi je dala dozvolu da sada mogu i ja slobodno da se otkrijem. Ako je ona preživela mogu i ja.

Koliko nas je odrastajući slušalo kako nije lepo plakati, kako ne treba pokazivati emocije, jer je to nekako neprimereno? Naročito su muškarci pogođeni ovim načinom vaspitavanja. Pogotovo ovde na Balkanu.

Često čujem roditelje kako kažu: Dečaci ne plaču. Nemoj da si kukavica, to nije za muškarce i tome slično.

Da bi ti isti dečaci sutra kada bi odrasli ismevali ostale koji su slabiji, koji su emotivni, koji pokazuju empatiju.

Ali ne krivim ih, tako su ih naučili. Da znaju bolje-radili bi bolje.

Dakle naučeni su da je pokazivanje emocija za slabiće, plakanje je za kukavice, osećajnost je za žene, i onda se pitamo zašto je tako teško u današnje vreme ostvariti emotivan odnos?

Koliko potisnutih emocija ostaje u tim osobama nakon takvog vaspitanja. Sve to ispliva kasnije u vidu nekih poremaćaja, depresije, agresivnosti, zavisnosti i sličnog.

Slušajući ovu ženu naučila sam da je ok sve to što prolazim, i što sam prolazila. Kako da iako sam introvertna po prirodi mogu da budem i društvena u isto vreme i da imam dobre komunikacione sposobnosti. Ona je ista takva bila. Kako da prihvatim sebe i razumem druge.

Ovo moderno doba i ceo taj princip Fake it till you make it, nije dobar uvek. Ljudi kao i sa svim stvarima malo preteruju. Svi se prave i svi ostali im veruju.

Poželjno je osećati se dobro, biti srećan, ali ne po cenu da potiskujemo ono što stvarno osećamo. Jer nas takvo ponašanje onda udaljava od nas samih.

Mislim da je upravo ta ranjivost nešto sa čime svi možemo da se povežemo, i to je zapravo ono što nas zbližava jedne sa drugima.

Kada se neko u današnje vreme usudi da bude ranjiv to za mene predstavlja herojski potez. Bez šale.  Naročito ako to primetim kod nekog muškarca.

Skidam kapu svakome ko pokaže svoje pravo lice, svestan da će možda biti ismejan ili isprozivan.

Nikako ne mogu iskazivanje svoje ranjivosti da stavim u koš sa slabim osobama, ili kukavicama. I ne znam ko je to smislio samo da slabići pokazuju emocije?

Samo hrabra osoba, pre svega mentalno može da izdrži taj pritisak i izađe iz svoje zone komfora. Jer ono što postigne sa tim izlaganjem sebe, ne može da se izmeri.

Ono što ta osoba daruje svetu i ljudima oko sebe jeste dozvola da i oni mogu da se osećaju isto tako. Da je ok biti pogođen, da je ok patiti, da su i suze ok. I da je sve tu da proživimo i preživimo.

Ostavljam vam u dnu strane govore od ove predivne žene da pogledate i poslušate kao i predivan intervju sa Lewis Hoves-om. Obožavam njegov podcast, šta da radim. 🙂

 

Sigurna sam da će vam služiti.

 

Linkovi ka korisnim videima:

1)Listening to shame | Brené Brown

2)The power of vulnerability | Brené Brown

3)Brené Brown: Create True Belonging and Heal the World with Lewis Howes

 

Love to all!

Ostavi svoj komentar